Telescoopkijkers

Telescoopkijker of zgn Hollandse kijker

 Omstreeks 1608 heeft Johannes Lippershey uit Middelburg het principe ontdekt, dat je met in lijn geplaatste, bol en hol geslepen glas, objecten kon vergroten.

Met deze kennis heeft Galileo Galilei verder geexperimenteerd en heeft de telescoop gemaakt. Omdat Nederlanders de eigenlijke ontdekkers waren, wordt de telescoopkijker ook wel “Hollandse” kijker genoemd

De resultaten waren echter beperkt door de kwaliteit van het glas, waarmee de lenzen gemaakt werden.

De instrumentmakers ontdekten, dat door het verlengen van de focus afstand, door de curve van het objectglas te verminderen, de afwijkingen minder groot werden.

Pas is de tweede helft van de achttiende eeuw ontdekte de engelse instrument maker Dollond een ander soort, zeer helder en zuiver glas, het kroon en flint glas. De lenzen hiermee gemaakt waren van een veel betere kwalitiet, waardoor de lengte van de kijker tot een veel handzamer formaat kon worden teruggebracht.

 De eerste kijkers werden gemaakt van karton, later van hout. Pas later, toen men messing zo kon bewerken, dat men buizen kon maken, die in elkaar schoven, werden de kijkers van messing uitschuifbare delen gemaakt. Eerst met het vast te houden gedeelte van hout, meestal mahonie. Later werd dit gedeelte, om een betere grip te krijgen, ook van messing gemaakt, dat dan weer omspannen werd met leer,mahoniehout of soms rog- of haaiehuid.

 


Mooie negentiende eeuwse scheepskijker met 3 uitschuifbare delen.

Prijs € 325,-


Negentiende eeuwse telescoopkijker met mahoniehouten handvat en 3 uitschuifbare buizen. Incl originele opbergkoker.

Prijs € 250,-


Zeldzame telescoopkijker met 7 uitschuifbare delen. Gesigneerd Cox, Devonport. Het handvat is van leer.

Prijs € 285,-


Mahoniehouten kijker net 3 uitschuifbare delen van messing. Rond 1900.

Prijs € 225,-


Dubbele telescoopkijker circa 1880. Uitgeschoven 30cm lang.

Prijs € 275,-


Negentiende eeuwse kijker met mahoniehouten handvat. Incl lenskapje.

Prijs € 295,-


Fraaie scheepstelescoop kijker uit 1868, gemaakt door Dollond.

Leer en messing

Deze kijker is gegraveerd met de maker, Dollond, alsmede de naam van de toenmalige eigenaar de Royal National Life Boat Institution 1868

ingeschoven 53cm lang, uitgeschoven 93cm

Prijs € 550,-


Dubbele telescoopkijker

Negentiende-eeuwse dubbele scheepstelescoopkijker met zonnekap en incl originele leren opbergtas. De kijker is gemaakt van alluminium (een zeldzaam materiaal in de negentiende eeuw) door Dollond, London. lengte 42cm.

Prijs € 475,-


Dubbele alluminium kijker. Gemaakt rond 1920. Uitgeschoven 29cm.

Prijs € 225


Contact

Telefoon +31 (0)180 513388 mobiel +31 (0)6 51 395911 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.